A venit timpul pentru o rundă de achiziții ca pe vremuri.
Din păcate, văd foarte multă agitație pe rețelele sociale la o scădere de câteva procente. Nimeni nu se agita când piețele creșteau cu zeci de procente pe an, dar la -5% ne pierdem cu totul rațiunea... păcat...
Unii au vândut S&P500 ca să cumpere companii europene de apărare, adică niște cai verzi pe pereți. Alții au suferit scăderi de 10-20% pe crypto. Alții au vândut tot și așteaptă cu cash-ul pe margine.
V-am mai zis: dacă vă schimbați radical strategia de investiții după cum bate vântul și plecați urechea la toți idioții, nu veți face prea mulți bani.
Proști au mai fost la conducere, proști vor mai fi, lumea va merge înainte, detașați-vă de tot ce înseamnă știri alarmiste și social media. Sunt complet toxice.
Avem multe de trecut în revistă în această lună, dar înainte de a vă povesti în ce am investit, haideți să vă povestesc ce am vândut:
Am lichidat complet poziția deținută la CCI (Crown Castle Inc.), un REIT care și-a pierdut de curând recordul de creștere al dividendului deoarece acesta a rămas neschimbat și în 2025.
Sunt șanse foarte mari ca ei să își vândă divizia de fibră, responsabilă pentru aproximativ 30-35% din venituri. Au investit în jur de 20 de miliarde pentru a o dezvolta și o vor vinde, în cel mai bun caz, pentru aproximativ 8-10 miliarde. O alocare de capital extraordinar de neinspirată.
Ei au un AFFO Payout Ratio de peste 80% (nu au raportat momentan cifrele pentru 2024) și mă aștept ca în cazul acestei vânzări, să își reseteze puțin și Payout Ratio (similar cu ce a făcut WPC) și să țintească un nivel mai mic (poate în jur de 60-70%):
Asta înseamnă că sunt șanse foarte mari să își taie dividendul cu 35-50% în urma vânzării acestei divizii, așa că eu decid să ies complet din această poziție.
În urma acestei vânzări pierd aproximativ 62.6$ dividende anuale, brute.
Haideți să trecem și la achizițiile din martie:
1) Am achiziționat 22 de unitați VWRA. Pentru cei care mă urmăresc de puțin timp, investesc în acest ETF deoarece angajatorul îmi virează în fiecare an un match pentru pensie pe sistemul 401K din US. Nu pot achiziționa acțiuni individuale de acești bani, așa că trebuie să iau ETF-uri și cum investesc deja în companii individuale din US, m-am orientat spre VWRA (echivalentul VWCE, dar denominat în dolari)
Tranșa de acum a fost a mea, luna următoare îmi va vira angajatorul tranșa lui și voi mai lua ~21-22 de unități VWRA.
2) Prima companie pe care am cumpărat-o (cu banii de la CCI) este Alexandria Real Estate Equities, Inc. (ARE), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 13 ani consecutivi, are un randament de 5.2% și un DGR3 de 5%.
Cifrele istorice arată în felul următor:
AFFO/Share evoluează aproape impecabil din 2015 încoace (nu uitați că la REIT-uri ne interesează AFFO/Share, nu EPS) și există o grămadă de spațiu de manevră pentru plătirea și creșterea dividendului pe viitor.
Dividend Yield Channels arată în felul următor (el este alcătuit pe baza metodologiei descrisă în cartea Dividends Don't Lie a lui Geraldine Weiss):
Observăm că strict conform DYC, ARE este criminal de subevaluată, ieșind din zona verde acum mai bine de 2 ani de zile.
3) Cea de-a doua companie achiziționată este American Financial Group, Inc. (AFG). Și-a mărit dividendul pentru 19 ani consecutivi, are un randament de 2.5% și un DGR3 de 12.5%.
Cifrele istorice arată în felul următor:
Nu avem neapărat un grafic curat, dar există o diferență considerabilă între FCF/Share și Dividends/Share, așa că dividendul va fi mărit în continuare.
Totodată, AFG oferă destul de des și dividende speciale (anunțând chiar de curând unul de 2$/share).
Dividend Yield Channels arată în felul următor:
AFG a ieșit din zona verde de subevaluare de mai bine de 2 ani de zile.
4) Următoarea companie pe care am cumpărat-o este British American Tobacco p.l.c. (BTI). Ei și-au mărit dividendul pentru 26 de ani consecutivi, au un randament de 7.6% și un DGR3 de 3% (iar de curând și-au mărit dividendul cu 2%).
Cifrele istorice arată în felul următor:
Din 2018, diferența dintre FCF/share și Dividends/share este aproape constantă, așa că următoarele măriri de dividend vor depinde în foarte mare măsură de nivelul cu care își vor crește FCF/share.
Graficul DYC:
BTI ieșise din zona verde de subevaluare de aproximativ doi ani și iată că în ultimele luni a avut o evoluție foarte bună și a reintrat în zona verde.
Am decis să profit puțin de scăderea din ultima vreme, dar într-un mod precaut pentru că aveam deja o poziție mare în BTI și nici prețul nu este unul senzațional (zona de 30-34$ era mult mai bună de acumulat, mai puțin acum la 38-40$).
5) Am inițiat o nouă poziție în EastGroup Properties, Inc. (EGP), un REIT din zona industrială ce și-a mărit dividendul pentru ultimii 13 ani, are un randament de 3% și un DGR3 de 14.3%.
Cifrele istorice sunt următoarele:
Observăm că dividendele evoluează aproape în oglindă cu AFFO/share și există spațiu de manevră suficient pentru plătirea și creșterea acestora în continuare.
Graficul DYC (EGP nu a declarat dividendul pentru Q1 2025 încă):
EGP a tot cochetat cu zona verde de subevaluare pentru aproape 3 ani de zile, iar de curând intrase bine de tot în ea, însă nu am profitat atunci de acea scădere.
Totuși, am decis să inițiez acum o poziție deși prețul este unul aproape corect, EGP nefiind subevaluată și voi adăuga poziției pe viitor, dacă o prind într-o zonă de preț poate ceva mai bună (ideal mai aproape de 150$).
6) Mi-am mărit poziția în Hershey Company (HSY), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 15 ani consecutivi, are un randament de 3% și un DGR3 de 17.1%.
Cifrele istorice:
Observăm că deși sunt ani în care FCF/share scade, trendul pe termen lung este unul de creștere, iar diferența între FCF/share și Dividends/share se mărește din ce în ce mai tare, așa că mă aștept la măriri substanțiale de dividend (două cifre) și în anii următori, în condiții normale.
Graficul DYC:
De pe la jumătatea lui 2023, HSY a scăzut în preț destul de tare și a ieșit din zona verde de subevaluare de cam un an de zile.
Totuși, prețul și-a revenit în ultimele zile și regret că nu am prins-o puțin mai jos :)
7) Rămânem tot în sectorul dulciurilor cu achiziția celor de la Mondelez International, Inc. (MDLZ), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 13 ani consecutivi, are un randament de 2.8% și un DGR3 de 10.4%.
Cifrele istorice:
Observăm că FCF/share crește destul de anemic de vreo 7 ani încoace, iar diferența dintre FCF/share și Dividends/share se micșorează destul de mult.
Astfel, următoarele creșteri de dividend vor depinde foarte mult de cum vor reuși să își crească FCF/share și am așteptări ceva mai mici din partea celor de la MDLZ legate de creșterea dividendului pe viitor (nu cred că vom mai vedea procente de două cifre în curând, dar sper teribil să mă înșel)
Graficul DYC:
MDLZ a fost în zona verde de subevaluare destul de mult timp, iar de câteva luni a ieșit din aceasta și dă semne că s-ar putea întoarce acolo.
Voi acumula cu ceva mai multă precauție MDLZ față de HSY, spre exemplu.
8) Am achiziționat și Merck & Company (MRK), o companie în care nu mai investisem de aproape 3 ani de zile. Și-a mărit dividendul pentru 14 ani consecutivi, are un randament de 3.4% și un DGR3 de 5.7%.
Cifrele istorice:
Nu avem un grafic curat deloc, dar companiile din acestor sector depind foarte mult de achizițiile făcute și patentele lor de exclusivitate. Avem ani în care FCF/share nu poate susține dividendul.
Graficul DYC:
Merck a fost scumpă aproape 2 ani de zile, ieșind din zona roșie de supraevaluare, dar a scăzut în preț în câteva luni și a intrat în zona verde de subevaluare.
Profit puțin de situație și îmi măresc poziția în această companie pe care am luat-o ultima oară prin aprilie 2022, atunci când a fost ultima oară prin zona verde de subevaluare.
9) Trecem puțin la sectorul utilităților cu achiziția celor de la NextEra Energy Inc. (NEE), o companie ce și-a mărit dividendul pentru 31 de ani consecutivi, are un randament de 3.1% și un DGR3 de 10.2%.
Cifrele istorice:
Deși EPS nu evoluează curat (nu uitați că la companiile din sectorul utilităților ne interesează EPS-ul, în primul rând) și avem ani în care dividendul abia este susținut, nu îmi fac griji în privința acestuia și consider că măririle de dividend vor continua pe viitor.
Graficul DYC:
NEE a fost destul de scumpă prin 2021-2023, dar apoi a scăzut vertiginos în preț ca să își revină în 2024 și acum să reintre (și chiar să iasă timid) în zona verde de subevaluare.
10) Mi-am mărit poziția și în New Jersey Resources Corp (NJR), o companie tot din domeniul utilităților ce și-a mărit dividendul pentru 29 de ani consecutivi, are un randament de 3.8% și un DGR3 de 7.9%.
Cifrele istorice:
O situație similară ca la NEE: EPS-ul nu evoluează curat și avem ani în care dividendul abia este susținut, dar apoi avem ani în care lucrurile revin la normal.
Graficul DYC:
NJR a cochetat prin 2018-2020 cu zona roșie de supraevaluare, dar de aproape 2 ani stă prin zona verde de subevaluare, așa că am decis să îmi măresc poziția.
11) Am cumpărat și Nike Inc. (NKE), o companie ce și-a crescut dividendul pentru 23 de ani consecutivi, are un randament de 2% și un DGR3 de 10.7%.
Cifrele istorice:
FCF/share nu evoluează curat, dar dividendul este suținut fără probleme și sunt șanse mari să avem creșteri de dividend de două cifre în continuare.
Graficul DYC:
NKE și-a pierdut direcția și asta se vede cel mai bine în faptul că din 2022 tot scad în preț și de vreun an de zile au ieșit din zona verde de subevaluare.
Investesc precaut în NKE și va rămâne, foarte probabil, o poziție satelit în portofoliul meu, dar voi profita ici, colo, de aceste zone de preț.
12) Revenim la REIT-uri, acolo unde am cumpărat National Retail Properties (NNN), un REIT ce și-a crescut dividendul pentru 35 de ani consecutivi, are un randament de 5.4% și un DGR3 de 2.9%.
Cifrele istorice:
Cu excepția scăderii de la Covid, AFFO/share evoluează curat, iar diferența între linia albastră și cea galbenă se mărește ușor, dar sigur. Sper ca în viitorul nu prea îndepărtat, NNN să mărească dividendul cu mai mult de 2-3%/an (un 4-5% ar fi ideal).
Graficul DYC:
NNN cochetează cu zona verde de subevaluare de cam 5 ani de zile, ieșind uneori din ea pentru scurt timp.
Am deja o poziție destul de mare în NNN, dar voi mai adăuga câteva acțiuni ici, colo, dacă depășesc 5.5% randament al dividendului.
13) Nu puteam să iau NNN și să nu cumpăr și Realty Income Corp. (O), un REIT ce și-a mărit dividendul pentru 33 de ani consecutivi, are un randament de 5.5% și un DGR3 de 3.3%. Am și în ei o sumă destul de mare investită, dar voi mai adăuga câteva acțiuni în momentele când randamentul dividendului trece de 5.5% (de preferat să se apropie de 6%).
Cifrele istorice:
Spre deosebire de NNN, la Realty Income AFFO/share evoluează impecabil și nu a scăzut în 2020.
Îmi place să văd că diferența între AFFO/share și Dividends/share se mărește ușor și sper să văd și de la O creșteri ceva mai consistente de dividend în câțiva ani.
Graficul DYC:
Realty Income ajunsese foarte scumpă prin 2021-2022, dar odată ce ratele de dobândă au fost crescute rapid, au scăzut în preț ca toate REIT-urile.
Sunt în zona verde de subevaluare de cam un an și jumătate.
14) Am mai cumpărat și Rexford Industrial Realty, Inc. (REXR), un REIT ce și-a crescut dividendul pentru 12 ani consecutivi. Are un randament al dividendului de 4.3% și un DGR3 de 20.3%. Totuși, nu anticipez creșteri de dividend de două cifre în viitorul apropiat (dovadă și că ultima creștere a fost de doar 3%).
Cifrele istorice:
AFFO/share și Dividends/Share evoluează în oglindă, dar diferența în ultimii 1-2 ani s-a micșorat, așa că pe acest lucru îmi bazez predicția de mai devreme.
Graficul DYC: