Noiembrie a început în forță, iar cei de la Federal Reserve au decis să mențină ratele de dobândă (spre surprinderea nimănui), astfel că S&P500 s-a apreciat cu aproximativ 7%.

Exuberanța revine pe bursă, dar cum cei mai mulți dintre noi suntem în faza de acumulare, ăsta nu este neapărat un lucru bun pentru că avem ocazii mai puține de a ne achiziționa viitorul la reducere.

 

Revenind la ale noastre, haideți să vă povestesc în ce am investit în această tranșă.

Am achiziționat 4 companii:

 

    1)  Prima companie achiziționată este Agree Realty Corporation (ADC), un REIT similar cu O și NNN ce și-a mărit dividendul pentru 11 ani consecutivi, are un randament de 5.1% și un DGR3 de 7.6%, o rată de creștere foarte bună.

Fondată în 1971, ADC are, în momentul de față, aproximativ 2.000 de proprietăți și plătește un dividend lunar (au schimbat frecvența acum câțiva ani):

Sursă

 

Portofoliul lor este extrem de solid, iar primul chiriaș, Walmart, are o pondere de doar 6.2% din totalul chiriilor.

 

O companie aproape fără datorii importante de rambursat până prin 2028:

Sursă

 

Iată cum arată ultimele rezultate raportate:

Sursă

 

AFFO/share a crescut cu 4.2% față de Q3 2022 și cu 2.3% față de primele 9 luni ale lui 2022.

 

Sursă

 

Aproape toate proprietățile au chiriași, iar durata medie ponderată a chiriilor rămase este de aproximativ 8 ani și jumătate.

 

Cifrele istorice:

Observăm că dividendele urmează AFFO/share în oglindă, iar diferența dintre cele două se mărește în ultimii ani.

 

Graficul DYC:

 

 

Observăm că ADC ajunge rar în zona verde, dar toate REIT-urile suferă scăderi mari în perioada asta (iar asta mă bucură teribil de tare)

Iată în cât timp mi-aș recupera banii din dividende:

Undeva în anul 14. Consider că ADC se află la un preț bun, așa că am achiziționat încă 3 acțiuni și, foarte probabil, îmi voi mări expunerea în perioada următoare, dacă mai rămâne prin zona asta de preț.

 

 

    2)  Cea de-a doua companie este Alexandria Real Estate Equities, Inc. (ARE). Ei sunt un REIT specializat în zona birourilor ce și-au crescut dividendul pentru 13 ani consecutivi, au un randament de 4.8% și un DGR3 de 5.7%, o rată de creștere decentă.

Probabil credeți că sunt nebun pentru că investesc într-un REIT din zona de birouri, dar ARE este mai mult de atât: ei dezvoltă spații pentru birouri și laboratoare/spații de cercetare specializate pentru companiile din domeniul farmaceutic/bioștiinței și au contracte cu marii jucători din domeniu precum Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, Moderna, Sanofi, Novertis, Amgen, Pfizer, Merck, AstraZeneca, Roche etc.

Prețul lor a fost în cădere liberă în ultimul timp, iar motivele principale sunt legate de creșterile ratelor de dobândă (toate REIT-urile au avut de suferit pe partea asta) și o teză investițională îndreptată împotriva lor (un short) bazată pe traficul/nr de telefoane mobile în scădere din clădirile operate de către ARE (teză ce susține că oamenii muncesc mai mult de acasă decât înainte de pandemie).

Tezele astea sunt foarte interesante și merită parcurse, iar în cazul de față ea este destul de subțire: în spațiile operate de ARE există laboratoare foarte sofisticate, iar cercetătorii ce lucrează acolo au o flexibilitate redusă în ceea ce privește lucrul de acasă (nu poți să îți duci la capăt cercetarea de acasă, ai nevoie de aparatura din laborator) și există și o confidențialitate crescută, așa că pot exista alte motive pentru care nr de telefoane este în scădere (update-urile de securitate la iOS/Android din ultimii ani unde poți bloca anumite aplicații să nu mai transmită date despre tine și astfel se urmăresc mult mai greu amprentele mobile).

ARE chiar a ieșit public și a afirmat că atât rata de ocupare cât și consumul de electricitate se află la niveluri similare cu perioada înainte de Covid, așa că acea teză nu prea stă în picioare.

 

Iată cum arată ultimele rezultate financiare raportate: