Continuăm seria în care analizăm companii, iar astăzi vorbim despre cei de la PepsiCo, Inc. (PEP) și vedem dacă merită să achiziționăm această companie sau nu și la ce preț.

Pepsi este unul dintre cele mai cunoscute brand-uri la nivel internațional.

 

Am detaliat întreg procesul meu investițional și pașii pe care îi urmez în acest articol, așa că vă invit să îl parcurgeți dacă doriți să aflați mai multe.

 

    1) Povestea companiei

 

Începem cu povestea companiei, ca de obicei.

Aceasta a fost fondată în 1902 și înregistrată în Delaware în 1919, dar produsele sale au fost vândute încă din 1898 de către un farmacist ce distribuia Pepsi-Cola din farmacia sa.

Un aspect interesant este reprezentat de faptul că această companie a dat faliment în 1923, dar rețeta și activele sale au fost cumpărate de Craven Holding Corporation și a avut iarăși probleme în 1931, iar activele/brand-ul au fost cumpărate de un broker de pe Wall Street în parteneriat cu președintele Loft, Inc. (cea mai mare companie de dulciuri din anii 1920).

Ei dețin și comercializează (direct sau prin parteneri) băuturi non-alcoolice precum băuturi carbogazoase, apă, sucuri din fructe, ceaiuri, băuturi energizante și snacks-uri/produse alimentare precum chips-uri, batoane energizante, produse pe bază de orez/ovăz etc.

A fost listată la bursă în 1965, iar în momentul de față, produsele PepsiCo sunt vândute în peste 200 de țări și teritorii.

 

Puncte forte:

    ->  generează venituri și cash flow stabil și relativ predictibil an de an

    ->  Pepsi este unul dintre cele mai faimoase brand-uri la nivel internațional, iar avantajul competitiv este indiscutabil.

    ->  sunt diversificați, având o divizie de snacks-uri și alte produse alimentare, iar veniturile generate în acest moment provin 60% din această divizie și 40% din băuturi.

    ->  fac numeroase achiziții, iar cele din ultimii ani încep să își spună cuvântul (SodaStream, Be & Cheery, Rockstar, Pioneer Foods).

 

Puncte slabe:

    ->  veniturile cam stagnează în ultimul deceniu (ceea ce poate duce și la un spațiu din ce în ce mai mic de manevră pentru creșterea dividendului)

    ->  marjele sunt mai mici decât cele ale KO (deși dacă și le îmbunătățesc, se vor afla într-o poziție foarte bună)

 

    2) Situația financiară și indicatorii companiei

 

Ne uităm acum peste situația financiară și indicatorii companiei din ultimii 11 ani (din 2010 până în prezent, raportul anual pentru 2020 ieșind în februarie).

 

Începem cu Revenue și Cost of Goods Sold, iar lucrurile nu stau prea roz: veniturile au cam stagnat în ultimii 10 ani. Dar există și o parte bună: încep să crească ușor de prin 2016 încoace

 

Haideți să vedem și cum arată profiturile:

Observăm același lucru ca mai sus: profitul brut a cam stagnat până în 2018, dar a început să crească în ultimii 2-3 ani.

 

Marjele de profitabilitate arată în felul următor:

Sunt la un nivel bun (ceva mai mici decât cele ale KO care reușește să producă mai ieftin), dar se află cam la același nivel de 11 ani încoace (nu este neapărat ceva rău pentru un mamut precum Pepsi, dar aș vrea să văd un mic progres).

 

Trecem la cash flows:

 

Aceeași poveste și aici: operating cash flow cam stagnează de 11 ani încoace.

 

Graficul pentru numărul acțiunilor arată fix cum îmi place:

 

Din 2010 și până în prezent, acțiunile au scăzut cu aproximativ 13%.

 

Urmează graficul meu preferat:

 

Observăm că au avut o perioadă mai bună în trecut, iar din 2016 încoace diferența dintre FCF și dividende tot scade, dar după ce au fost foarte apropiate în 2019, FCF începe să crească iarăși. Acest lucru este crucial pentru a oferi spațiu de manevră pentru viitoarele creșteri de dividend.

 

Iată cum arată și Payout Ratios:

 

Un nivel ridicat atât pentru EPS (peste 78%), cât și pentru FCF Payout Ratio (peste 87%), dar cumva normal ținând cont că este greu pentru o companie de genul acesta să "inoveze" prea mult.

 

Return on Equity e la un nivel foarte bun (aproximativ 52%), mai bun decât la KO (~36%). A crescut constant în ultimii ani, în timp ce nivelul datoriei este cam la același nivel din 2015:

 

 

Bun, așadar haideți să vedem ce punctaj reușește să strângă PEP dintr-un maxim de 30:

    1.  Ani de creștere a dividendului - 49 -> 3 puncte

    2.  Randamentul dividendului - 2.95% (S&P500 este la 1.37% pt Mai 2021), așadar un randament de peste 2 ori mai mare ca S&P500 -> 2 puncte

    3.  Rata de creștere a dividendului (DGR) - ultima creștere a fost de 5.13%, iar DGR în ultimii 5 ani a fost de 7.8%, o rată destul de bună -> 2 puncte

    4.  EPS & EPS Payout Ratio - lucrurile stagnează, iar EPS Payout Ratio pentru 2020 este de peste 78% -> 1 punct

    5.  FCF & FCF Payout Ratio - stagnare și aici, iar FCF Payout Ratio pentru 2020 este de peste 87% -> 1 punct

    6.  Debt/Capital - nivelul datoriei a stagnat în ultimii ani, dar este într-un punct ridicat (76.5%) -> 1 punct

    7.  Return on Equity (ROE) - ROE foarte bun -> 3 puncte

    8.  Operating Income Margin - nivel decent de peste 14% -> 2 puncte

    9.  Număr acțiuni - scădere constantă -> 3 puncte

    10. Credit Rating - PEP are un credit rating de A+ -> 2 puncte

În total, PEP reușește să strângă 20 de puncte (cu unul mai mult decât KO). O trage în jos foarte mult faptul că veniturile cam stagnează, Payout Ratios au ajuns la niveluri destul de mari, iar datoria este destul de ridicată și ea. Totuși, au un ROE foarte bun și Operating Income Margin decent, iar dividendul este crescut cu o rată destul de bună (5-8% în ultimii ani).

 

 

3)  Evaluarea companiei

 

Așa cum am mai afirmat, evaluarea unei companii este probabil cel mai greu pas.

 

Principalii indicatori calculați în funcție de prețul acțiunii arată așa:

 

Toți indicatorii sunt mai sus decât în 2010 și cu excepția lui 2017 și 2019, PEP pare mai scumpă decât în trecut.

 

Haideți să calculăm prețul acțiunii pentru prețul actual de 145.58$:

    1.  Folosind Average Dividend Yield avem următoarele date: randament istoric al dividendului în ultimii 11 ani = 2.95%, randament actual al dividendului = 2.95%. Prețul estimat este de 145.70$, iar acțiunea pare că este la un nivel optim.

    2.  Folosind Average P/E Ratio avem un preț estimat de 109.75$, indicând că acțiunea este supraevaluată.

    3.  Folosind Average P/EBIT Ratio avem un preț estimat de 106.45$, indicând că acțiunea este supraevaluată.

    4.  Folosind Average P/OpCF Ratio avem un preț estimat de 109.92$, indicând că acțiunea este supraevaluată.

    5.  Folosind Average P/FCF Ratio avem un preț estimat de 100.43$, indicând că acțiunea este supraevaluată.

    6.  Folosind Gordon Growth Model avem: Dividende anul viitor = 4.3$, Discount Rate = 9% (atât vreau pe termen lung din PEP), DGR pe termen lung = 6%. Prețul estimat este de 143.33$, indicând că acțiunea este ușor supraevaluată.

    7.  Folosind DCF Model avem: Rată creștere venituri în următorii 5 ani = 4%, Rată creștere după cei 5 ani = 3%, EPS actual = 5.14$. Prețul estimat este 78.92$, indicând că acțiunea este supraevaluată.

 

Dacă facem media tuturor acestor metode, obținem un preț mediu de 113.50$.

Ținând cont de calitatea și brand-ul/reputația companiei, sunt dispus să plătesc până la +15% și rezultă astfel faptul că PEP este o achiziție bună între 115$ - 130$, cu aproximație.

Să vedem și cât de sigur este dividendul:

 

Dăm o tură și pe la analiști:

Sursă: Bar Chart

Sursă: TipRanks

Sursă: Stock Analysis

 

 

Vedem cum arată și competiția:

PepsiCo stă excelent față de restul industriei, din punct de vedere al profitabilității. Din punct de vedere financiar, lucrurile arată ok, dar nu grozav.

 

Iată și cum ar fi evoluat o investiție de 10.000$ în PEP și S&P500 pe termen lung, cu dividendele reinvestite din 1995 până în prezent:

 

 

Dacă sumarizăm totul:

 

 

Așa cum afirm de fiecare dată: investițiile nu sunt o știință exactă, ci o parte artă, o parte știință.

PepsiCo este unul dintre cele mai faimose/recunoscute brand-uri la nivel internațional. Are un record incredibil de 49 de ani de creștere a dividendului (și cu siguranță va dori să intre în clubul select de Dividend Kings), dar veniturile cam stagnează în ultima vreme.

Este îmbucurător faptul că PEP își crește dividendul cu o rată bună în ultimii ani, iar această combinație de dividend solid ce este crescut cu o rată decentă este destul de greu de găsit.

 

Nu uitați că aceasta nu este o recomandare de achiziție, încercați să vă faceți singuri temele și să vedeți dacă are sens sau nu să investiți în PEP.

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!