A venit timpul să abordez un subiect foarte important, mai ales pentru un român (veți înțelege pe parcursul articolului de ce zic asta) și anume: cel mai important lucru în investiții.

Trăim niște vremuri unice, care vor apărea în cărțile de istorie din viitor, iar în acest context, mi se pare foarte important să discut despre ceea ce eu consider cel mai important lucru/aspect/factor atunci când investim.

Voi deranja cu siguranță foarte multă lume, foarte mulți "investitori", dar îmi asum acest risc pentru că trebuie să spunem lucrurilor pe nume și vreau să vă provoc să vă puneți niște întrebări.

 

Puteți să ghiciți despre ce este vorba și care este cel mai important lucru în investiții?

Credeți că mă gândesc la obținerea unor randamente cât mai mari? La alegerea unei strategii cât mai bune? La diversificare?

La a nu te opri niciodată din a învăța și din a acumula cunoștințe? La a investi cu răbdare, constanță și într-un mod disciplinat?

 

Deși toate cele de mai sus sunt extraordinar de importante, consider că există ceva mult mai important.

Din păcate, mai nimeni nu vorbește despre acest lucru și aproape toată lumea ignoră glorios acest aspect.

 

Cel mai important lucru atunci când investim este managementul riscului, fără urmă de îndoială.

Nu sunteți impresionați? Haideți să ne reamintim cele două reguli ale celui mai mare investitor din timpurile noastre, Warren Buffett:

 

    1.  Să nu pierzi niciodată bani!

    2.  Să nu uiți regula nr. 1.

 

Orice carte de investiții care se respectă, orice curs, orice material, strategie șamd. care să merite timpul, banii și atenția voastră ar trebui să abordeze acest subiect: riscul în investiții și managementul său.

Altfel, sunt doar un material de duzină, care nu merită 2 șfanți. Nu merită să vă pierdeți timpul sau banii cu ele.

 

Multă lume, mai ales în România, unde sărăcia este la cote mai înalte decât în alte părți ale lumii civilizate, vrea să se îmbogățească din investiții, iar acesta nu este un scop neapărat rău.

Doar că nu înțeleg mai deloc la ce riscuri se supun și întotdeauna caută doar modalități cât mai rapide să ajungă acolo.

Ori din investiții e foarte greu să te îmbogățești, mai ales rapid.

Dar îți poți multiplica banii de multe ori prin foarte, foarte multe metode, dar într-un mod lent/încet. Îți poți câștiga independența financiară dacă înțelegi aceste aspecte simple și de bun simț.

 

Howard Marks este cel de la care am învățat probabil cele mai multe lucruri despre riscuri, iar lucrările și materialele lui sunt celebre, el având un fond de investiții cu active de peste 100 mld. $, un investitor desăvârșit.

V-am povestit despre el în articolul cu recomandările mele de cărți. Acele memo-uri ale lui sunt incredibile și sunt aur curat. Fac cât 100 de Kiyosaky/Cardone/Robbins și alți motivaționali din ăștia la un loc (și mai sunt și gratis laughing).

 

Și ne spune Howard Marks următorul lucru:

"Sunt multe lucruri importante în investiții, dar cel mai important este riscul și managementul său":

 

    1.  Înțelegerea riscului

    2.  Identificarea riscului

    3.  Controlul riscului

 

Tot Howard Marks mai spune ceva foarte interesant, un lucru pe care foarte, foarte, foarte mulți oameni îl înțeleg complet eronat.

"Majoritatea oamenilor consideră că cu cât riști mai mult, cu atât randamentul/câștigul total (Total Return) este mai mare și facem mai mulți bani pe termen lung. Că există o corelație pozitivă între cele două: mai mult risc -> câștig mai mare."

 

 

"Astfel, oamenii înțeleg, în mod greșit, faptul că dacă vrei să faci mai mulți bani, ar trebui să cumperi active riscante pentru că ele oferă un câștig/randament mai mare.

Dar dacă ne-am putea baza pe aceste active riscante să producă un câștig mare, atunci ele nu ar mai fi riscante, nu?

Interpretarea corectă ar trebui să fie următoarea: un activ riscant are o paletă mult mai mare de rezultate, iar un activ mai puțin riscant are rezultate potențiale mult mai puține."

 

Haideți să vedem cum arată graficul de mai sus în interpretarea lui Howard Marks:

 

În loc de un punct fix, avem o gamă de rezultate (curba lui Gauss care exprima distribuția probabilităților) care să descrie fiecare nivel de risc/câștig.

Foarte interesant cum arată în extremitatea dreaptă, nu? Deci un risc mare nu este neapărat egal cu un câștig pe măsura, ci are o paletă foarte largă de rezultate, multe fiind complet nesatisfăcătoare pentru acel nivel de risc pe care ni-l asumăm.

 

Warren Buffett spunea: "Niciodată nu voi risca într-un mod nesăbuit. Poți să ai niște ani fantastici, cu randamente și câștiguri mari, de 10-20-50-100-200% sau mai mult. Dar dacă riști de fiecare dată tot, e nevoie de un singur 0 pentru a pierde. Atât, unul singur. La orice câștig vei ajunge și indiferent de câte ori îl vei multiplica, dacă înmulțești cu 0, vei obține 0".

 

Luați graficul și ce zice Howard Marks mai sus și rețineți-le/întipăriți-le bine în memorie.

 

Mi s-a acrit de câte ori am auzit: "ești tânăr, cumpără X,Y,Z, chiar dacă sunt mai riscante că ai timp și îți vor aduce câștiguri mari".

Ceea ce este complet greșit. Cu cât cumperi ceva mai riscant, cu atât ai o paletă mai mare de rezultate: câștiguri potențiale mari și foarte mari, dar și pierderi pe măsură.

Repet, dacă ceva riscant ar aduce în mod sigur un câștig mare după un timp lung, nu ar mai fi riscant, nu? Nu asta presupune riscul? O parte necunoscută, un lucru imprevizibil?

 

Iar asta mă aduce la ce am menționat mai devreme și de ce acest management al riscului este foarte important pentru români, acești "investitori" imobiliari feroce.

Eu înțeleg că a fost greu în comunism, proprietatea privată nu exista și părinții/bunicii noștri nu au avut ocazia de a se educa financiar.

Dar noi nu avem nicio scuză să nu ne informăm și educăm din punct de vedere financiar.

 

Suntem țara cu cel mai mare procent de proprietari din Europa, peste 96% (și probabil printre primele din lume la acest capitol), dar suntem și cei mai săraci din Europa.

Oare cum vine asta?

 

S-o datora faptului că suntem speriați de bombe când vine vorba despre piețele financiare și bursă și ne plasăm banii și avuția într-un singur coș și cumpărăm active cu o lichiditate mică, concentrate pe o singură piață?

Dar ce singură piață, sunt convins că majoritatea are imobiliare într-un singur oraș, ba mai mult, am auzit că unii iau în același cartier sau pe aceeași stradă sau chiar în același bloc!!

 

Oameni buni, voi ați auzit de managementul riscului?

Dacă v-aș spune să vă plasați toți banii și să cumpărați orice acțiune vreți voi de 40-50.000$ ați spune că sunt nebun la cap. Cum să cumperi o singură companie? Dacă dă faliment? Dacă se întâmplă X,Y,Z lucru cu ea și vă pierdeți banii?

Niște întrebări corecte și de bun simț, de altfel.

 

Dar de ce nu și le pune mai nimeni atunci când e vorba de o investiție imobiliară?

De ce ne aruncăm cu capul înainte și cumpărăm 1-2-3-9-50 de garsoniere pentru a le închiria?

Nu se gândește nimeni la faptul că îngropăm mulți bani în ceva ilichid și avem un risc foarte mare când le luăm pe toate în aceași țară/oraș/cartier/stradă/bloc?

Dacă vine un cutremur? Dacă avem un incendiu? O inundație? Se dărâmă ceva peste bloc, are loc o scurgere de gaze? Cresc taxele sau dobânzile?

Vine o pandemie care închide întreaga lume? (la asta ultima nu te puteai aștepta, nu? Iată că s-a întâmplat)

 

Nu vreau să credeți că afirm faptul că imobiliarele nu sunt bune sau sunt investiții proaste.

Dar vreau să vă fac să vă puneți niște întrebări, să vă întrebați ce se întâmplă în scenariul negru, foarte negru, extrem de negru și cel la care nici nu vă puteți gândi.

Ce management al riscului aveți?

 

Veți spune: "Ok, dar tu ce management ai pe bursa aia a ta? Dacă o companie dă faliment, ai pierdut tot. Dividendele nu sunt asigurate. Ești la mâna directorilor acelei companii. Piața este oricum manipulată de câțiva jucători mari".

Este corect aproape tot și iată ce măsuri mi-am luat eu: după ce am citit sute de articole, zeci de cărți și bloguri și păreri și strategii de investiții, am ales-o pe cea care face cel mai mult sens pentru mine și care are, din punctul meu de vedere, cel mai mic risc, are randamente bune spre foarte bune și aduce un venit cu adevărat pasiv (că doar nu vă imaginați că alea 2-3-5 garsoniere se închiriază/repară/renovează singure?)

 

Nu vă recomand neapărat strategia pe care o urmez eu.

Nici pe departe, fiecare face ce consideră că este mai bine pentru el și banii lui.

 

Dar iată ce măsuri am luat eu și ce management al riscului am:

    1.  Niciodată nu investesc mai mult de 15-20% într-un singur sector. Crizele afectează sectoarele într-un mod diferit (unele mai puțin, altele mai mult), așadar nu vreau să am norocul să fiu expus doar unor sectoare care pot fi grav afectate la următoarea criză economică.

    2.  Niciodată nu investesc mai mult de 2-3-5% într-o singură companie. Oricât de bine ar arăta compania/cifrele, oricât de mare ar fi potențialul ei, niciodată nu îi voi aloca mai mult de 5% din portofoliu și încerc să fiu în jurul valorilor de 2-3%. Astfel, în caz de faliment, voi suferi o pierdere minusculă, ce poate fi ușor contrabalansată de celelalte companii.  Diversificarea contează și este extraordinar de importantă.

    3.  Vreau ca veniturile companiilor în care investesc să vină din toată lumea. Ați observat probabil faptul că încerc să construiesc un portofoliu care să nu aibă toate veniturile în SUA și să fie un echilibru între SUA/Canada și restul lumii.

    4.  Încerc să cumpăr companii solide, companii ce și-au crescut dividendul pentru cel puțin 10 ani la rând. S-a demonstrat într-o grămadă de studii de specialitate faptul că acest tip de companii prezintă cel mai mic risc/volatilitate (raportat la celelalte categorii de companii care nu distribuie dividende sau care au o politică incoerentă în acest sens) și aduc randamente cel puțin la fel de mari ca celelalte categorii de companii:

Sursă: Vanguard

 

    5.  Vând orice companie care și-a tăiat/micșorat/suspendat dividendul. Astfel, redistribui fondurile în alte companii și încerc să minimizez pierderea. (singura pentru care nu am aplicat, încă, această regulă este SPG din cauza pandemiei și a faptului că au fost forțați să închidă mall-urile)

    6.  Niciodată nu cumpăr multe acțiuni de la aceeași companie deodată. Deși acest lucru ar putea să nu îmi aducă cele mai mari câștiguri (ce aș fi vrut să am 100 de UPS de exemplu...), îmi asigură faptul că nu cumpăr o acțiune într-un moment când este supraevaluată. Încerc să cumpăr acțiuni într-un anumit interval de preț (margin of safety), iar dacă nu am evaluat bine, faptul că le cumpăr treptat și fac Dollar Cost Averaging (DCA), mă protejează de decizii neinspirate.

    7.  Niciodată nu investesc bani de care aș avea nevoie în următorii 8-10 ani și încerc să am un fond de urgență de minim 3-6 luni de zile.

 

Ați prins ideea. Nici nu îmi trece prin gând să investesc în imobiliare până nu am un portofoliu de cel puțin 100.000$ astfel încât o eventuală achiziție să reprezinte maxim 25-30% din portofoliul meu (un procent și așa cam mare pentru gusturile mele).

Nu susțin că ăsta este modul cel mai bun de a gândi, dar cu siguranță este modul mai puțin riscant prin comparație cu cineva care are 1-2 garsoniere în București, probabil în același bloc sau una în apropierea celeilalte.

 

Puneți-vă întrebări, gândiți-vă la risc, gândiți-vă la toate lucrurile negative care se pot întâmpla/influența achiziția voastră și abia apoi trageți linie.

Gândiți cum gândeau inginerii pe vremuri atunci când proiectau/construiau un pod: "Dacă știu că acest pod va fi traversat de autoturisme cu un tonaj de 10.000t, atunci îl voi construi să reziste la 30.000t" (nu mai știu unde se întâmpla asta, dar într-o țară aceștia erau puși să stea sub pod atunci când era inaugurat și circulau mașinile).

 

Gândiți-vă la dezastrul de la Fukushima și la faptul că acei ingineri au luat în calcul toate riscurile/întâmplările grave de până atunci/cunoscute, dar apoi a venit ceva la care nici ei nu s-au gândit. (și nu cred că putem suspecta japonezii că au muncit cu jumătăți de măsură...)

 

Repet, nu vreau să vă descurajez să investiți în imobiliare sau să sugerez faptul că bursa este raiul pe pământ pentru că nu este.

Vreau doar să vă fac să vă gândiți la risc și la metode de a-l minimiza cât mai mult posibil și de a nu vă pune niciodată prea multe ouă în același coș.

 

Totodată, nu uitați o zicală veche de când lumea: "Cel mai mare risc posibil este să nu riști deloc." (aviz celor 44.000 de români ce dorm cu peste 100.000 Euro în depozite bancare)

 

 

 

Mă găsiți și pe YOUTUBE

 

Notă: Nu sunt/pretind a fi planificator sau consultant financiar! Sunt banii dvs. și e treaba dvs. ce faceți cu ei și cum îi cheltuiți!